Este pregătită compania dumneavoastră pentru trecerea la IATF 16949?

Vă reamintim că după data de 14 septembrie a acestui an, toate certificatele anterioare bazate pe ISO / TS 16949 își pierd valabilitatea. Potrivit unui sondaj realizat de compania germană ipu fit for success – și acestea sunt și experiențele din contactele noastre de consultanță în special, întreprinderile mici și mijlocii, cu până la 500 de angajați, întâmpină dificultăți în îndeplinirea noilor cerințe,
Care este motivul acestei observații și cum reușesc companiile să implementeze noile reglementări în mod rapid și cu succes?

Implementarea cerințelor ISO 9001: 2015

IATF 16949 este noul standard de management al calității pentru industria auto. Standardul înlocuiește ISO / TS 16949. Modificările sunt în primul rând ajustări la standardul actual de management al calității ISO 9001: 2015. Orientarea către client, gestionarea riscurilor sau responsabilitatea corporativă sunt doar câteva cuvinte cheie aici.

Eu personal constat în mod regulat că, companiile sunt îngrijorate de o birocrație necontrolabilă legată de adaptarea la noul standard. O cerință nouă este de exemplu responsabilitatea cerută de conducere. Nu mai este suficient să numiți un reprezentant de calitate. Toți directorii și responsabilii de procese ai unei companii sunt obligați din punct de vedere al calității conform noilor reglementări.

Schimbați perspectivele

Dacă compania dvs. este certificată conform ISO / TS 16949, ajustările noului standard nu ar trebui să fie dificile. Adesea, este necesară numai o schimbare de perspectivă în cadrul companiei spre o gândire și mai mult orientată către procese. IATF 16949 oferă posibilitatea de a verifica procesele, pentru a le face mai transparente și, mai presus de toate, mai măsurabile. În multe companii, aceasta este deja realitatea trăită.

Ca atare, există doar necesitatea de o reglare fină a proceselor existente, de exemplu, în definiția detaliată a interfețelor. Într-adevăr, o noutate în aplicarea standardului nou este documentarea cunoașterii, utilizarea cunoștințelor și accesul la experiența angajaților.

Managerii își asumă responsabilitatea pentru calitate

Deci, care este cel mai bun mod de a trece la noul standard? Din experiența mea, pregătirea pentru IATF 16949 oferă mai ales o oportunitate pentru managerii din companii. Standardul cere numirea unor manageri de calitate fără a specifica sarcinile lor. Aceasta este o mare oportunitate de a stabili impulsuri suplimentare și orientate spre viitor pentru dezvoltarea propriei organizații.

Structura conștientă și asigurată de structurile organizatorice adecvate, asumarea responsabilității pentru calitate de către fiecare manager corespunde cerințelor IATF și permite o dinamică nouă în cadrul companiei. Acest lucru este, de asemenea, necesar în contextul provocărilor multiple de astăzi. Luați în considerare, de exemplu, răsturnările digitalizării sau nevoia antreprenorială de gestionare eficientă a riscurilor.

Reflectând ajungeți la impulsuri noi

Managerii ar trebui să se ocupe în mod deschis cu cerințele standardului și cu oportunitățile asociate acestuia. În viața de zi cu zi cu ierarhi și structurile stabilite de personal, acest lucru nu este deloc ușor. Un proces structurat poate ajuta la recertificarea și identificarea oportunităților oferite de noul IATF 16949 pentru companii – în ceea ce privește leadership/ul , soft-skills/urile și procesele.

Mai ales pentru cel de-al doilea punct, este nevoie de o reflecție intensivă, care, de exemplu, poate fi însoțită de un moderator extern sau de un coach experimentat. Privirea din exterior poate aduce impulsuri și cunoștințe valoroase și poate stimula discuțiile interne. Cu o abordare structurată, companiile mijlocii își pot exploata avantajele în ceea ce privește viteza și cunoașterea. Puteți utiliza recertificarea pentru a examina și a vă îmbunătăți strategia, procesele și costurile. Acest lucru permite relativ ușor să se realizeze o dezvoltare strategică.

Aveți întrebări cu privire la trecerea la IATF 16949, formarea auditorilor,workshop-uriri de dezvoltare strategii sau sesiuni de coaching?
Contactați-ne – suntem aici pentru dvs.: info@seeger-quality.ro sau 0269 206426

Vă mulțumim pentru că ne oferiți șansa de a face ceea ce ne place – servicii de calitate!